Mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu, ka sniedzam vislabāko pieredzi mūsu tīmekļa vietnē. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes. Lasīt vairāk

6 mēneši humānās krīzes apstākļos: karš Ukrainā

08.septembrī 2022 Starptautiskā sadarbība

Pēdējo 6 mēnešu laikā bruņotais konflikts Ukrainā ir laupījis neskaitāmu cilvēku dzīvības, daudzi tūkstoši ievainoto, plaši izpostīta infrastruktūra. Tas izraisījis neatgriezenisku emocionālu kaitējumu kara upuriem, viņu ģimenēm. Miljoniem cilvēku piedzīvojuši traumatiskus notikumus, jo viņiem bija jāatstāj viss, lai bēgtu no dzīvībai draudošajām briesmām, jāšķiras no ģimenes locekļiem, kuriem bija jāpaliek valstī.

Ir bojātas un iznīcinātas skolas, veselības aprūpes iestādes, mājas. Mainoties frontes līnijām, arvien vairāk civiliedzīvotāju ir pakļauti kara šausmām. To papildina arī astoņus gadus ilgušais konflikts Donbasā.

Starptautiskā SK Komiteja (SSKK), Starptautiskā SK un SP federācija un SK nacionālās biedrības aktīvi un nenogurstoši strādā, lai palīdzētu tiem, kam nepieciešams, taču darāmā vēl ir ļoti daudz. Kopumā 5 miljoni cilvēkI saņēmuši palīdzību pamata vajadzību nodrošināšanai: ūdens, higiēnas preces. Vismaz 8 miljoniem iedzīvotāju nodrošināta piekļuve dzeramajam ūdenim. Uz drošākām vietām evakuēti tūkstoši iedzīvotāju, tai skaitā no smagi izpostītās Mariupoles.

Vairāk kā 3000 ģimeņu saņēmušas atbalstu, lai atkal apvienotos ar tiem tuviniekiem, ar kuriem kontakti pārtrūkuši kara dēļ.

Neskatoties uz lielo humāno krīzi, novērotas pozitīvas tendences, kas vieš cerības, ka palīdzēt izdosies arvien vairāk cilvēkiem – SSKK ar karā iesaistītajām pusēm un Apvienoto Nāciju organizāciju izdevies saskaņot un organizēt trīs drošas civiliedzīvotāju evakuēšanas no Mariupoles un citiem reģioniem, uz drošākām vietām Ukrainas teritorijā.

SSKK aktīvi strādā, lai tiktu ievērotas karagūstekņu tiesības un drošas pārvietošanas līgumi. Kopš februāra sākuma SSKK izdevies piekļūt karagūstekņiem, taču tiesa, ne visiem. SSKK turpina pieprasīt tikšanās ar karagūstekņiem, neatkarīgi no cietumu atrašanās vietas, ievērojot humānisma, neitralitātes pamatprincipus, saskaņā ar Ženēvas konvencijām.

Aktuālie dati par Sarkanā Krusta sniegto palīdzību Ukrainā

  • Piekļuve drošam dzeramajam ūdenim tika nodrošināta 8 miljoniem cilvēku.
  • 576 000 cilvēku saņēma būtisku atbalstu, piemēram, pārtiku un higiēnas preces.
  • 329 000 cilvēku saņēmuši ārkārtas palīdzību skaidras naudas formā.
  • 50 000 valsts iekšienē pārvietoto cilvēku saņēmuši palīdzību dzīves apstākļu uzlabošanai.
  • Vairāk nekā 10 300 cilvēku tika brīvprātīgi evakuēti no dzīvām konfliktu zonām, veicot drošas pārvietošanās operācijas.
  • 125 veselības aprūpes iestādes saņēma medicīnas aprīkojumu, instrumentus un medikamentus.

LSK regulāri saņem atjaunotu un papildinātu informāciju par Starptautiskās SK Komitejas, Starptautiskās Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness federācijas un Ukrainas Sarkanā Krusta nacionālās biedrības aktivitātēm un sniegto palīdzību Ukrainas iedzīvotājiem. 

Kopš LSK labdarības kampaņas “Palīdzi mums palīdzēt Ukrainai” sākuma pagājuši vairāk kā 6 mēneši. Līdz šim fiziskas un juridiskas personas Ukrainas atbalstam ziedojušas vairāk nekā EUR 460 000. Daļa no visiem saņemtajiem finansiālajiem ziedojumiem (ap 60%) Ukrainas atbalstam tiek pārskaitīta Ukrainas SK un Starptautiskajai SK Komitejai Starptautiskajai SK un SP nacionālo biedrību federācijai. Otra daļa ziedojumu tiek un tiks izmantota, lai palīdzētu Ukrainas bēgļiem Latvijā. Vairāk par ziedojumu izlietojumu aicinām lasīt šeit. Par to, kā LSK palīdz un iesaistās atbalsta sniegšanā, var uzzināt šeit.


 

LSK īstenotās programmas bēgļu atbalstam:

Plašāk ŠEIT

Palīdzības nodrošināšana notiek ciešā sadarbībā ar valsts institūcijām, tai skaitā pašvaldībām un citām nevalstiskajām organizācijām.

Sakām paldies katram ziedotājam un atbalstītājam par izrādīto solidaritāti, sniedzot finansiālu un praktisku atbalstu! Līdzcietības un labestības stiprināšana Latvijas un pasaules sabiedrībā šajos humānās krīzes apstākļos ir nenovērtējama. Paldies, ka palīdzat mums palīdzēt cietušajiem Ukrainas iedzīvotājiem!

Kopā varam palīdzēt!

 

Tev varētu arī interēsēt:

Iedvesma, drosme un humānisms darbībā: LSK tiekas ar Ukrainas Sieviešu kustības pārstāvēm

29.aprīlī 2024 Pirmā palīdzība
Šodien LSK pārstāvji tikās ar Ukrainas Sieviešu kustības dalībniecēm un Žitomiras apgabala deputāti, lai plašāk iepazīstinātu ar LSK darbības virzieniem un Ukrainas civiliedzīvotājiem sniegto palīdzību: pamatvajadzību nodrošināšanu, sociālo iekļaušanu un mentālās veselības atbalstu. Šīs aktivitātes tiek īstenotas, pateicoties tādiem vietējiem un starptautiskiem projektiem kā “EU4Health”, “Ukrainas krīzes un tās ietekmēto valstu ārkārtas programma Latvijā”, “Tilts …

Starptautiskās sadarbības un solidaritātes noskaņās Somijas SK brīvprātīgie viesojas Latvijā

29.aprīlī 2024 Starptautiskā sadarbība
Somijas Sarkanā Krusta brīvprātīgie vakar ieradās ciemos pie LSK, lai starptautiskās sadarbības un solidaritātes noskaņās iepriecinātu māmiņas, kas mitinās LSK Krīzes centrā. Somijas Sarkanā Krusta Jyväskylä komitejas vizītes mērķis bija iegūt ieskatu Latvijas Sarkanā Krusta aktivitātēs un pakalpojumos, veicinot sadarbības un savstarpējās mācīšanās ideju. Tāpat kopā ar LSK Jaunatnes brīvprātīgajiem viesi piedalījās radošajā darbnīcā, Māmiņdienas …

Prasmes, kas glābj dzīvības: LSK ar pirmās palīdzības stendu piedalās izstādē “Bērnu pasaule”

29.aprīlī 2024 Pirmā palīdzība
27. un 28. aprīlī LSK ar savu stendu piedalījās izstādē “BĒRNU PASAULE”, kur pirmās palīdzības pasniedzēju un instruktoru palīgu pavadībā vecākiem bija iespēja atsvaidzināt zināšanas pirmajā palīdzībā, jo tika demonstrēti atdzīvināšanas pasākumi bērnam un zīdainim. Ikviens varēja saņemt atbildes uz interesējošiem jautājumiem. LSK aicināja savu stendu apmeklēt visu ģimeni – kamēr vecāki apguva pirmo palīdzību, …

ESF+ izdales punktu darbalaiks svētkos Rīgā un Jūrmalā

29.aprīlī 2024 Sociālais atbalsts
Informējam par LSK ESF+ izdales punktu darba laika izmaiņām svētkos Rīgā un Jūrmalā.    Sociālais centrs “Gaiziņš” 30.aprīlis no plkst. 10.00-15.00 03.maijs no plkst. 10.00-14.00 06.maijs brīvs (pirmdiena-brīvdiena)   Slokas ielā 161, Rīga Aglonas ielā 35/3, Rīga Patversmes ielā 30/2, Rīga Pāles iela 9, Rīga   Kapteiņa Zolta iela 121, Jūrmala 30.aprīlis no plkst. 10.00-15.00 …

Aicinām darbā sociālo rehabilitētāju uz pilnu darba laiku dienas aprūpes centrā “Stropiņš”

29.aprīlī 2024 Darba iespējas
Biedrība “Latvijas Sarkanais Krusts” (LSK) aicina darbā sociālo rehabilitētāju uz pilnu darba laiku Dienas aprūpes centrā “Stropiņš”. Galvenie amata pienākumi: klientu sociālās rehabilitācijas plānu sastādīšana, atbilstoši identificētajām problēmām; klienta sociālo prasmju uzlabošana un jaunu prasmju attīstības veicināšana; izglītojošu, kultūras un sporta pasākumu organizēšana, veicinot klienta līdzdalību tajos; klientu sociālās aktivitātes sekmēšana, palīdzot saglabāt aktīvu dzīvesveidu. …

Piedāvā bezmaksas šūšanas nodarbības Jūrmalas iedzīvotājiem

25.aprīlī 2024 Komitejas
Jūrmalnieki var pieteikties bezmaksas šūšanas nodarbībām. Tās paredzētas iedzīvotājiem pirmspensijas un pensijas vecumā, ilgstošiem bezdarbniekiem, iedzīvotājiem ar invaliditāti un visiem, kam ir nepieciešams īpašs atbalsts. Nodarbības ir bez maksas, tās tiek apmaksātas no Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības budžeta, aktivitātes “Šūšanas darbnīcas sociālās atstumtības riskam pakļautām iedzīvotāju grupām” ietvaros. Nodarbības notiks grupās atbilstoši dalībnieku prasmju līmenim – gan …