Mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu, ka sniedzam vislabāko pieredzi mūsu tīmekļa vietnē. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes. Lasīt vairāk

Limbažu novadā 60 cilvēku no jauna iekļāvušies izglītībā vai nodarbinātībā

11.februārī 2022 Sociālais atbalsts

Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) sadarbībā ar biedrību “Latvijas Sarkanais Krusts” (LSK) Vidzemes reģionā īsteno motivācijas un atbalsta programmu cilvēkiem, kas saskārušies ar šķēršļiem iesaistoties nodarbinātībā vai izglītībā sava dzimuma, etniskās piederības, invaliditātes vai vecuma dēļ.

Laika posmā no 2021. gada augusta līdz decembrim atbalsts sniegts 60 sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem no Limbažiem, Staiceles un Pāles apkaimes, no kuriem 30 atkal izdevies iekļauties nodarbinātībā vai izglītībā.

Pēc Sabiedrības integrācijas fonda pasūtītās aptaujas, ko veica pētījumu centrs SKDS, dati liecina, ka vismaz 28% Latvijas iedzīvotāju ir saskārušies ar diskrimināciju darba tirgu. Visizplatītākie iemesli – vecuma (45%), valodu zināšanu (32%), tautības (24%) un dzimuma (24%) dēļ. Lai realizētu visu sabiedrības grupu potenciālu, SIF vairākus gadus īsteno Motivācijas programmu, sniedzot atbalstu diskriminācijai pakļauto cilvēku spējām iekļauties nodarbinātībā vai izglītībā.

“Vēl joprojām daļa cilvēku Latvijā sastopas ar dažādiem šķēršļiem un aizspriedumiem. SIF ir apņēmies izskaust diskriminācijas radītās negatīvās sekas un sekmēt tai pakļauto cilvēku iekļaušanos. Vienlaikus strādājam pie sabiedrības informētības un vispārējās izpratnes par diskriminācijas novēršanas ieguvumiem, Motivācijas programma ir būtisks instruments, lai sniegtu gan atbalstu diskriminētajām grupām, gan lai informētu šos cilvēkus par savām tiesībām,” skaidro SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Motivācijas un atbalsta programmas ietvaros ir izveidota profesionāla komanda, kurā līdzās pārmaiņu aģentam – sociālajam darbiniekam, tiek piesaistīti dažādi speciālisti, piemēram, sociālais darbinieks, psihologs, jurists u.c.. Darbs notiek gan individuāli, izzinot katra programmas dalībnieka problēmas, vajadzības un iespējamās izaugsmes iespējas, gan arī grupu nodarbībās – klātienē un attālināti. Tādā veidā tiek veidots kontakts gan ar speciālistiem, gan pašiem dalībniekiem savā starpā.

Programmas īstenošanas pieredze apliecina, cik svarīgi ir katram cilvēkam, ejot cauri grūtiem savas dzīves posmiem, saņemt atbalstu no speciālistiem un saviem līdzcilvēkiem – tas dod stimulu viņiem atsākt mācības, iesaistīties nodarbinātībā vai vienkārši uzdrošināties kaut ko mainīt savas dzīves kvalitātes uzlabošanā.

Iesaistoties projektā, izmantojot pārmaiņu aģenta, psihologa un karjeras speciālista konsultācijas, kādai sievietei tika pacelts pašvērtējums un atbildēti neskaidrie jautājumi saistībā ar bērnu audzināšanu un uzvedību. Pēc projekta pabeigšanas sieviete iestājās augstskolā, lai studētu sociālo darbu un varētu sniegt atbalstu citiem krīzes situācijās nonākušajiem. Savukārt, kāda sieviete, kas visu dzīvi veltījusi bērnu audzināšanai, nekur iepriekš nav strādājusi, atzīstot, ka dalība programmā palīdzējusi ģimenei resocializēties, iegūti jauni draugi un daudz vairāk sociālo kontaktu.

“Šajā programmas posmā varēja pieredzēt to, ka vairāki lauku reģiona iedzīvotāji reģionālās reformas ietekmē zaudē darba vietu un viņiem pazūd pamats zem kājām, cilvēkiem būtiski pazeminās pašvērtējums: viņiem nepieciešams profesionāls speciālistu atbalsts pārmaiņu pieņemšanai un jaunu mērķu izvirzīšanai. Tāpat skaidri novērojam, ka būtiski pieaug digitālo prasmju nepieciešamība darba veikšanai dažādos amatos un ka vienlaikus mazinās nepieciešamība pēc sabiedriskā transporta pakalpojumiem, jo daudzus darbu var veikt attālināti no jebkuras vietas. Prieks, ka parādās tendence, ka lauku apvidos dzīvi uzsāk jaunas ģimenes, kurās vecāki darbu veic attālināti, tādēļ viņiem nav jādzīvo pilsētā, bet tai pašā laikā, cilvēki augsti novērtē lauku apvidus piedāvātos izglītības pakalpojumus un reģiona infrastruktūras attīstību,” norāda LSK Motivācijas programmas koordinatore Aija Strazda.

Kopš 2018.gada Sabiedrības integrācijas fonda projekta “Dažādības veicināšana” ietvaros jau vairāk nekā 2400 cilvēku saņēmuši atbalstu, lai atkal iekļautos nodarbinātībā vai izglītībā. Plānots, ka 2022.gadā šāda palīdzība tiks sniegta aptuveni 600 cilvēkiem visā Latvijā, tostarp 60 cilvēkiem no Vidzemes reģiona.

Motivācijas programma un atbalsta pasākumi cilvēkiem, kas vēlas iekļauties nodarbinātībā un izglītībā, tiek veikts Sabiedrības integrācijas fonda īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta “Dažādības veicināšana” (Nr. 9.1.4.4./16/I/001) ietvaros. Finansējums 85% apmērā piešķirts no Eiropas Sociālā fonda un 15% finansē Latvijas valsts.

Tev varētu arī interēsēt:

Piedāvā bezmaksas šūšanas nodarbības Jūrmalas iedzīvotājiem

25.aprīlī 2024 Komitejas
Jūrmalnieki var pieteikties bezmaksas šūšanas nodarbībām. Tās paredzētas iedzīvotājiem pirmspensijas un pensijas vecumā, ilgstošiem bezdarbniekiem, iedzīvotājiem ar invaliditāti un visiem, kam ir nepieciešams īpašs atbalsts. Nodarbības ir bez maksas, tās tiek apmaksātas no Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības budžeta, aktivitātes “Šūšanas darbnīcas sociālās atstumtības riskam pakļautām iedzīvotāju grupām” ietvaros. Nodarbības notiks grupās atbilstoši dalībnieku prasmju līmenim – gan …

Vienotā ceļā uz kopīgiem mērķiem: LSK Komiteju un programmu līderi tiekas ikgadējā seminārā

22.aprīlī 2024 Komitejas
18. aprīlī Rīgā notika LSK reģionālo Komiteju izpilddirektoru, struktūrvienību un programmu vadītāju sanāksme, vērtējot 2023. gada veikumu un izvirzot uzdevumus turpmākajam. Tika runāts arī par nākotnes vīzijām un realizācijas iespējām ekonomiskās izaugsmes, ārkārtas situāciju pārvaldīšanas, LSK biedru un brīvprātīgo statusa nostiprināšanā un Komiteju aktīvu iesaistīšanos projektu īstenošanā. Ar iedvesmojošu uzrunu pasākuma dalībniekus sveica LSK Prezidente …

Izdots LSK 2023. gada pārskats

04.aprīlī 2024 Pirmā palīdzība
LSK izdevis pārskatu par 2023. gadu. Aicinām iepazīties ar iepriekšējā gada nozīmīgākajām aktivitātēm un sasniegtajiem rezultātiem LSK programmās, reģionālajās Komitejās, struktūrvienībās un projektos.  2023. gada pārskats Sadaļā “Gada pārskati” pieejami pārskati par citiem gadiem. 

Aicinām pieteikties apmācībām “Pirmā psiholoģiskā palīdzība bērniem” 8 stundu apjomā

03.aprīlī 2024 Projekti
LSK aicina pieteikties apmācībām “Pirmā psiholoģiskā palīdzība bērniem” (PPP bērniem)  8 stundu apjomā. Tās notiks 11. aprīlī, Rīgā, Šarlotes ielā 1B. Apmācības ir izstrādātas darbiniekiem un brīvprātīgajiem, kuri sniedz psihosociālo atbalstu bērniem, un tiem, kuri sniedz tiešu aprūpi un atbalstu bērniem un viņu aprūpētājiem, kuri nonākuši nelaimē, piemēram, medmāsām, sociālajiem darbiniekiem, brīvprātīgajiem veselības aprūpes jomā …

Запрошуємо на 8-годинний тренінг з ПЕРШОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ: VALMIERA

03.aprīlī 2024 Projekti
Цей тренінг дасть вам можливість навчитися важливим навичкам та знанням, які можна використовувати для допомоги людям, що перебувають у стані стресу внаслідок кризових подій. Перша психологічна допомога не вимагає від вас психологічної освіти. Це простий, але ефективний спосіб навчитися допомагати та надавати емоційну підтримку тим, хто цього потребує. На тренінгу багато практичної частини, що дозволить …

Запрошуємо на 8-годинний тренінг з ПЕРШОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ у Єлгаві

02.aprīlī 2024 Projekti
Цей тренінг дасть вам можливість навчитися важливим навичкам та знанням, які можна використовувати для допомоги людям, що перебувають у стані стресу внаслідок кризових подій. Перша психологічна допомога не вимагає від вас психологічної освіти. Це простий, але ефективний спосіб навчитися допомагати та надавати емоційну підтримку тим, хто цього потребує. ☝️На тренінгу багато практичної частини, що дозволить …